8 nyheter i SharePoint 2013 (som användare älskar)

8 nyheter i SharePoint 2013 (som användare älskar)

Skribent: Joel Davidsson  /  Kategorier: Office 365, SharePoint  /  Publicerad den 20 mars 2013
SharePoint 2013 är den senaste versionen av Microsofts populära plattform för samarbete (intranät/extranät).  Sedan uppgraderingen av Office 365 den 27/2 (våg 15) är även SharePoint Online baserad på denna version. 

Det är också tydligt att Microsoft numera fokuserar väldigt mycket på "moln-versionen" SharePoint Online och att den lösningen passar väldigt många organisationer.

Användargränssnitt

Gränssnittet är uppdaterat och är i min mening renare, snyggare och mer lättanvänt. Det är väldigt tydligt att man eftersträvar likhet i användargränssnitten och den som är van vid Office-programmen i allmänhet och Office 2013 i synnerhet kommer att känna igen sig väldigt väl.

Appar

Som vi skrivit om tidigare finns det numera en app store för Office och appar för SharePoint hittar du här. När detta skrivs är det i ärlighetens namn fortfarande ganska tunt i butiken. Men det lär dyka upp massor av bra appar framöver och göra det enklare för organisationer och användare att själva hitta, köpa och installera funktioner/applikationer efter behov.

Dra och släpp filer

En relativt liten sak är förmodligen den allra mest efterlängtade bland flertalet användare. Nu är det verkligen busenkelt och går väldigt snabbt att ladda upp dokument till SharePoint. Dra och släpp dokument och andra filer från utforskaren till ett dokumentbibliotek. Fungerar dessutom bra med flera filer samtidigt.

SkyDrive Pro

SkyDrive Pro ersätter SharePoint Workspace som aldrig slog igenom. Med SkyDrive Pro är det jätteenkelt att synkronisera filer som sparas lokalt med dokumentbibliotek i SharePoint. När filerna finns i SharePoint (SkyDrive Pro) är det sedan väldigt enkelt att komma åt dom oavsett enhet och att också låta såväl kollegor som helt externa personer komma åt dem.
 
SkyDrive Pro har alla förutsättningar att ersätta den traditionella filservern och bli ett mycket naturligt insteg till SharePoint. Vi lär få anledning att återkomma längre fram med mer detaljer och exempel kring SkyDrive Pro.

Sociala funktioner

Det är väldigt tydligt att Microsoft satsar mycket på att göra SharePoint socialare. I 2013 kommer det en lång radda möjligheter som till exempel bloggar, nyhetsfeeds, communities, kommentarer, gilla och följa. Det är bland annat möjligt att ”följa” kollegor, dokument och ämnen och därigenom hålla sig informerad i det som intresserar.

Förbättrad sökfunktion

Den nya sökfunktionen har bland annat en snygg och användbar förhandsgranskning och ett smartare sätt att filtrera sökresultat. Sök är ofta(st) det snabbaste och smartaste sättet att hitta information, dokument och personer.

Bättre stöd för andra webbläsare.

Fram tills nu har Internet Explorer varit ett krav för att kunna använda vissa funktioner i SharePoint och allmänt för en bra användarupplevelse. SharePoint 2013 bygger på HTML5 och CSS3 och fungerar fint även i andra webbläsare som till exempel Firefox och Chrome.

Mobilitet

Antalet enheter vi använder i form av olika smartphones och surfplattor bara ökar. Självklart vill vi ha tillgång till all information och funktionalitet även i dessa. I SharePoint 2013 har Microsoft satsat mycket krut på specifika mobilvyer och att göra dessa användarvänliga.
 
Vad vill du läsa mer om när det gäller SharePoint? Kom gärna med förslag och önskemål!


 

Antal visningar (3046)      Kommentarer ()

Joel Davidsson

Joel Davidsson Joel Davidsson

Idrottsintresserad Jönköpingsbo som reser ofta till Öland och gärna till Thailand. Jobbar mycket med Office 365 och kan abonnemangsformerna på sina fem fingrar. Andra inlägg av Joel Davidsson