Uppslagsfältet i SharePoint

Skribent: Ken Larsson  /  Kategorier: SharePoint  /  Publicerad den 13 september 2013
När du skapar en kolumn i en lista har du kanske sett ett fält som heter Uppslag. Det är ett fält som rätt använt är otroligt kraftfullt. Fältet gör att du kan koppla ihop två listor med varandra.

Som exempel kan man använda listorna Kunder och Offerter, där en Offert ska kopplas till en kund. Genom att skapa en uppslagskolumn i listan offerter får jag en rullgardinsmeny på alla kunder när jag redigerar en offert.

 

Nu kanske du kommer med invändningen att samma sak går att göra med ett alternativfält. Och i det enklaste utförandet kanske det stämmer, men genom att ha en separat lista för kunder vinner man mycket. Dels kan andra listor och bibliotek använda samma koppling, vilket knyter flera listor till en och samma kund. Dels kan listan för kunder byggas ut med fler kolumner för att till exempel ange adress och liknande. Och sist men inte minst gör det redigeringen av nya kunder mycket enklare.

Ett tips är också att vid skapandet av kolumnen (se bilden ovan) använda ytterligare kolumner från listan med Kunder. Till exempel kan du i biblioteket för offerter även visa kundnummer, adress och telefonnummer. All information hämtas fortfarande från kundlistan. Dessutom kan du under Relation se till att ingen kund får raderas så länge det finns en offert kopplad till denna. Eller i extremfallen se till att alla offerter raderas för en viss kund om kunden raderas.

Antal visningar (2800)      Kommentarer ()

Taggar:
Ken Larsson

Ken Larsson Ken Larsson

Andra inlägg av Ken Larsson