Microsoft lanserar Surface 2 och Surface Pro 2

Microsoft lanserar Surface 2 och Surface Pro 2

Skribent: Niklas Swanberg  /  Kategorier: Det nya arbetslivet, Mobilt, Molnet, Office 2013, Windows 8  /  Publicerad den 25 september 2013

Microsoft lanserar nu uppföljaren till Surface och Surface Pro och efterträdarna har logiskt och uppfinningsrikt fått namnen Surface 2 och Surface Pro 2.

Det är samma koncept som tidigare och framförallt är det hårdvaran som har förbättrats och förfinats. Microsoft säger att många av de förändringarna som har gjorts på enheterna kommer ifrån den feedback man har fått ifrån användarna av Surface / Surface Pro. 

Här kommer lite information om det som är nytt

Surface 2

Surface 2 har blivit tunnare, snabbare och lättare och har nu även en 1080p full HD skärm.

Surface har tidigare fått kritik för att den inte har varit så snabb och det har märkts tydligast när man har använt webläsaren eller kört flera appar samtidigt. Med den nya Nvidia Tegra 4 processorn, i kombination med Windows 8.1 RT så har prestandan ökat markant och under Microsofts event i New York där enheterna presenterades så körde man fyra Office appar samtidigt för att demonstrera den ökade kraften.

 

Bland andra förändringar märks

          -          Det inbyggda stödet har nu fått två positioner (22 grader och 55 grader)

          -          Batteriet har förbättrats och batteritiden är nu upp till 10 timmar. 

          -          Surface 2 levereras med Windows 8.1 RT inkl Outlook RT.

Surface Pro 2

Även Surface Pro 2 har blivit tunnare och lättare samtidigt som prestandan under huven har ökat.

Kraften står en fjärde generationens Core i5 processor för och nu kan enheten förutom 4GB RAM även beställas med 8GB RAM. I modellerna med 8GB RAM väljer man nu mellan 256GB eller 512GB SSD disk. Sammantaget säger Microsoft att den nya modellen ska leverera 50 procent bättre grafikprestanda och 20procent snabbare prestanda överlag än Surface Pro.

 

Bland andra förändringar märks

-          Det inbyggda stödet har nu fått två positioner (22 grader och 55 grader)

-          Bättre grafik, förbättrad färgåtergivning

-          Avsevärt bättre batteritid

-           TPM-chip vilket enklare möjliggör kryptering via Bitlocker (med 8.1 Enterprise)

-          Surface Pro 2 levereras med Windows 8.1 Pro

 

Tillbehör

Många av nyheterna ihop med de nya varianterna av Surface är just tillbehören.

-          Type Cover 2

-          Touch Cover 2

-          Power Cover

-          Dockningsstation

-          Billaddare

 

Det har kommit nya versioner av de kombinerade skydden och tangentborden, Type Cover 2 och Touch Cover 2. Den största nyheten där är att Type Cover 2 numer även är bakgrundsbelyst.

Det kommer även ett Power Cover där det sitter ett 30W batteri under tangentbordet som ger ytterligare batteritid.

Dockningsstationen är en efterlängtad och viktig produkt nu när Microsoft på allvar ska börja konkurrera på företagsmarknaden.

Dockningsstationen är utvecklad för Surface Pro 2 men passar även Surface 2 samt de tidigare varianterna av Surface och Surface Pro.

Portarna som finns är förutom ström, 1USB 3.0-port, 3 USB 2.0-port, Ethernet-port 10/100 RJ-45, 3,5mm ljud in- och utgång samt 1 mini DisplayPort-videoport.


Övrigt

När man köper Surface 2 och Surface Pro 2 ingår nu även 200Gb ytterligare lagring i Skydrive under 2år. Det ingår även ett skype-konto med 1år obegränsade samtal till fasta telefoner i över 60länder.


Slutsats

Surface 2 är en mer utvecklad produkt än sin föregångare och kombinerar affärsnyttan med en smidig platta. Den är ett bra komplement till den stationära eller bärbara datorn för resor, kundmöten etc.  Med Officeapparna nu inklusive specialverisonen av Outlook, Outlook RT ihop med Skydrive så räcker den långt. 

 

Med Surface Pro 2 så menar Microsoft allvar med att utmana och ersätta den bärbara datorn. Med de förbättringar som gjorts i hårdvaran med prestanda, batteritid, TPM-chip samt dockningsstation så ser jag Surface Pro 2 som en fullvärdig ersättare för företag.

Utmaningarna som har funnits tidigare med att få med kryptering av enheten, utrullning över nätverk med befintliga verktyg som MDT och SCCM har förenklats betydligt och nu kan man använda samma lösningar och arbetssätt som man redan har.

Surface Pro 2 kombinerar en riktigt bra platta med en kompetent arbetsmaskin och jag skulle gärna se en på mitt egna skrivbord!

 

Surface 2 och Surface Pro 2 finns att förhandsbeställa via Microsofts hemsida

 

-          Dockningsstation

-          Billaddare

Antal visningar (2446)      Kommentarer ()

Taggar: